COM COMENÇA UN CONFLICTE?

Les causes per les quals es pot generar un conflicte poden ser moltes i molt concretes, però si mirem què tenen en comú la majoria de casos, veurem que parteixen d'aquests factors bàsics:


- FALTA DE COMUNICACIÓ. És la causa principal de l'origen dels conflictes. Per culpa d'una comunicació nul·la o deficient, el conflicte està servit. Són molts els casos que es resolen simplement ajuntant les dues parts enfrontades, cara a cara, perquè parlin. Un cop ho fem, els participants en la mediació veuen que en algun punt s'havia creat un MALENTÈS, que ha provocat distanciament o tensió entre les parts.


- INTERVENCIÓ DE TERCERES PERSONES. Sembla mentida la quantitat de casos que comencen per culpa d'una tercera persona que, a vegades involuntàriament, a vegades voluntàriament, ha embolicat la troca. És el típic "el meu amic ha dit que tu li havies dit que....". En aquests casos és important assegurar-nos si aquesta tercera persona  és realment un "amic".


- FALTA DE PERSPECTIVA.  En la majoria de conflictes, els participants només veuen la "seva" realitat. El mediador ha d'ajudar als participants a veure que no hi ha una sola realitat sinó que la realitat és un concepte complex i global, format per diferents fragments o punts de vista (una mena de puzle que hem de construir entre tots els implicats on tots els punts de vista hi tenen cabuda i són enriquidors).


- PREJUDICIS. Una altra raó que origina un conflicte és jutjar sense saber. És el típic "jo em pensava que tu pensaves que....". Si volem saber els fets que han passat o els pensaments/sentiments de les persones, la millor manera és anant a la persona en qüestió i preguntar-li. Per altra banda, també hi ha aquells que sempre pensen malament dels altres i que ells mateixos, parlant col·loquialment, "es munten una pel·lícula". El mediador ha d'ajudar a desmuntar les pel·lícules amb guions imaginaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada